JukkaKarna

Valtion omistajaohjauksesta

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala erosi ministerin tehtävistään viime perjantaina. Vihreille tämä oli ymmärrettävistä syistä kova paikka, ja monella kokeneemmallakin poliitikolla näytti hetkellisesti kiehahtavan yli. Kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr.) jopa kyseli, kenen intressissä oli kaataa Hautala.

Minulla ei ole tähän kysymykseen tarjota mitään foliohattuvastausta, mutta aloittaisin ”syyllisten” etsimisen valtionyhtiöistä. Siellä on lentokentillä, paperitehtaissa ja sähköyhtiöissä töissä tuhansia ja tuhansia suomalaisia, jotka huokaavat nyt helpotuksesta.

Hautalan omistajaohjauspolitiikka on saanut monet takajaloilleen. Pyrkimykset Finnairin ja raideliikenteen yksityistämisestä sekä vesivoimarakentamisen alasajo olivat Hautalan omaa showta, jolle on vaikea löytää tukea hallituksesta saati oppositiosta.

Esimerkit eivät valitettavasti jää tähän. Stora Enso lakkauttaa Suomesta paperitehtaita, jotta se voi laajentaa Kiinaan ja Etelä-Amerikkaan. Helsingin Sanomille vuodetusta yhtiön sisäisestä raportista käy ilmi, kuinka Stora Enso pakottaa ja kiristää maanomistajia luopumaan
maa-alueistaan halvalla Stora Enson hyväksi.

Neste Shipping ulosliputti kolme tankkeria ja jätti yli 120 suomalaista merimiestä oman onnensa nojaan. Tilalle palkattiin väkeä Venäjältä ja Filippiineistä heikommilla työehdoilla ja palkoilla. Veroja ei makseta, koska alukset on rekisteröity veroparatiisi Bermudaan.

Hautala piiloutui osakeyhtiölain taakse, eikä tahtonut puuttua näihin mainitsemiini epäkohtiin. Toimintatarmoa löytyi vasta, kun Arctia Shippingin toimitusjohtaja teki keväällä 2012 rikosilmoituksen Hautalan omasta etujärjestöstä, Greenpeacesta. Osakeyhtiölaki sai siltä istumalta jäädä ja poliittinen suhmurointi kulissien takana alkoi.

Hautalaa ei siis kaatanut mikään salaliittoteoria, vaan väärät poliittiset valinnat. Näistä mainittakoon kehotus Finnairin työntekijöille tinkiä palkasta ja työeduista. Hautalan ulostulon jälkeen olin yhteydessä Finnairin henkilöstön edustajiin, joita tapasin myös aikaisemmin
yhtiön entisen toimitusjohtajan hämärien asuntokauppojen ja johdon stay-bonusten tiimoilta.

Sain keskusteluista sellaisen kuvan, että henkilöstön edustajat tapaisivat mielellään Hautalan henkilökohtaisesti. Aloin avustajani välityksellä järjestellä tällaista tapaamista. Erityisavustajalle ja sihteerille lähetettyyn sähköpostiin ei kuitenkaan moneen päivään vastattu. Vasta puhelinsoiton jälkeen sihteeri vastaa viestiin:

” --Tapaamisen saaminen hänelle on mahdotonta.--”

Siis täysin mahdotonta?

Oletan, että sihteerin viestin taustalla on poliittista ohjausta. Tai sitten kyseessä on melkoisen kovan luokan sihteeri. Niin tai näin, kyseessä oli arvovalinta. Aikaa riitti johtajille, mutta yhtä puolituntista ei voitu uhrata lentoemännille, mekaanikoille ja catering –työntekijöille.

Ehkä Hautalan erosta seuraa jotain positiivista. Valtion omistajaohjaus on nyt pitkästä aikaa kuumaa kamaa politiikassa. Se on jokaisen toimittajan huulilla. Se on niin pelottavaa, että suurin osa Vihreistä kansanedustajista – mukaan lukien ryhmän puheenjohtaja – on jo etukäteen kieltäytynyt ottamasta omistajaohjausta kontolleen.

Minä veikkaan Satu Hassia tai Tuija Braxia. Molemmat ovat pitkän linjan poliitikoita, joilla on myös ministerikokemusta. Omistajaohjausta tuskin annetaan täysin kokemattomalle. Kuka ikinä siihen nyt valitaankin, niin joitakin muutoksia on tapahduttava.

Tässä Kärnän pojan teesit seuraavalle omistajaohjausministerille:

1. Työllisyys

Valtion omistajaohjauksen tarkoituksena täytyy olla työllisyyden turvaaminen. Irtisanomisliipaisin ei voi olla niin herkällä kuin yksityisissä yrityksissä. Osakeyhtiölain taakse piiloutuminen ei ole kestävä ratkaisu, sillä osakeyhtiölaki on hyvin joustava. Osakkeenomistajien tahdosta osakeyhtiölaista voidaan poiketa.

Lähtökohtaisesti, jollei yhtiöjärjestyksessä ole toisin määrätty, on osakeyhtiön toiminnan tarkoitus tuottaa voittoa osakkeenomistajille. Yhtiöjärjestystä voi muuttaa. Voiton tavoittelemisen lisäksi työllisyystavoitteet on syytä kirjata ainakin niiden valtionyhtiöiden yhtiöjärjestykseen, joissa valtiolla on määräysvalta asiaan. Näin toimitusjohtaja ja yhtiön muu istuva johto on sidottu työllisyystavoitteisiin entistä tiukemmin.

2. Johdon palkitseminen

Suomalaisten on ollut ikävä lukea lehdistä, kuinka valtionyhtiöiden johtajien palkat ovat riistäytyneet käsistä ja bonuksia jaetaan sullemulle –periaatteella. Näihin on onneksi tullut jo joitain tiukennuksia. Vielä olisi kuitenkin petrattavaa. Mikäli yhtiön johto tai valtio-omistaja katsoo aiheelliseksi jakaa ylimääräistä rahaa, on palkitsemisen koskettava yhtälailla koko henkilöstöä, eikä vain johtavassa asemassa olevia.  Kaiken palkitsemisen on oltava jatkossa avointa ja läpinäkyvää.

3. Palkansaajien vaikutusmahdollisuudet

Valtion omistajapolitiikkaa koskevan hallitusohjelman kirjauksen mukaan henkilöstön kuuleminen ja osallistuminen yrityksen päätöksentekoon vallitsevien käytäntöjen mukaisesti vahvistaa yrityksen kehittämistä ja tuloksellisuutta. Nämä tavoitteet eivät nyt toteudu millään tasolla. Monessa valtionyhtiössä henkilöstön ja johdon välit ovat tulehtuneet.

Paras keino korjata tilannetta olisi taata henkilöstön edustajille paikka kunkin valtionyhtiön hallituksessa. Näin henkilöstö pääsee vaikuttamaan yhtiön päätöksentekoon. Mikäli niitä ikäviä päätöksiä kuitenkin tehdään, niiden taakse on helpompi saada koko henkilöstö, jos henkilöstö todella kokee, että heillä on ollut vaikutusmahdollisuuksia asiaan.

4. Esimerkki

Valtionyhtiöiden on toimittava esimerkkinä muille yrityksille kaikessa toiminnassaan, niin palkkioita kuin irtisanomisiakin jaettaessa. Varsinkin nyt, kun hallitus teki merkittäviä muutoksia osinko- ja yritysverotukseen, joiden tarkoituksena on tukea työllisyyttä ja kasvua,
valtionyhtiöiden on eturintamassa toimittava esimerkillisesti. Irtisanomisten sijaan on suosittava lomautuksia ja voiton kotiuttamisen sijaan on investoitava.

Näillä neljällä kohdalla päästään varmasti hyvään alkuun. Toivotan onnea ja menestystä niin entiselle omistajaohjausministerille Heidi Hautalalle kuin hänen paikkansa ottavalle uudelle ministerille.

ps. Lähden liikkeelle siitä oletuksesta, että tällä kertaa se Finnairin henkilöstötapaaminen todella onnistuu. Jos ei onnistu, niin perästä kuuluu. Sen minä lupaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Emme saa tästä riitaa aikaiseksi. Hyvä kirjoitus.

Pekka Heliste

Näin on, valitettavasti vain kaikki persut eivät ola saaa mieltä
Persut haluvat irtisanoa kaikki, irtisanomisuho on valtava

Käyttäjän PetriLariSalo kuva
Petri Salo

Toivottavasti myös vakuutuskonserni Sampoon/vahinkovakuutusyhtiö Ifiin ja Stora Enson kirjanpitoon liittyvät syheröt saadaan nyt päivänvaloon. Tässä kohteliaimmin linkki Lindströmin Jarin aiempaan kirjoitukseen: http://jarilindstrom.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1514...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

"Suomalaisten on ollut ikävä lukea lehdistä, kuinka valtionyhtiöiden johtajien palkat ovat riistäytyneet käsistä ja bonuksia jaetaan sullemulle –periaatteella"

Osittain tuosta syystä lienee johtuu myös irtisanomiset, sillä onhan turvattava johtajien palkkojen ja boonusten pienikin korotus mahdolliseksi. Yhtiöiden toiminnan kustannukset ovat nousseet mm. Finnairilla poltto- ja muiden liikennekustannusten johdosta ja kun toisaalta kilpailutilanne ei salli lippuhintojen korotuksia, niin ainoa vaihtoehto on se mikä se näyttää olevan, irtisanomiset. Finnairin kohdalla näyttäisi olevan pyrkimystä henkilöstön korvaamiseen halvemmalla espanjalaisilla.

Ennen vanhaan oli toista, sillä johtajien palkat olivat kohtuulliset työmäärään nähden. Nyt noin ei voida sanoa. Oma mielipide.

Jouni Haimi

Otetaan nyt sitten esimerkiksi tuo finnair.periaateessa kysymys on siitä kuinka kauan finair enää olisi pystyssä vanhalla kulurakenteella tilanteessa jossa kilpailuympäristö on muutuunutaika paljon vikime aikoina. eikä nyt ole johtajien palkoista vaan ihan siitä ettäkkysymys on finnairin selviämisestä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tällä menolla Finnar myydään vielä Aeroflotille.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos! Demarit eivät saa myöhästyä junasta. Kell tietoo on se tiedon jakakoon, ei: pimittäköön.

Juuri näin: "Hautalaa ei siis kaatanut mikään salaliittoteoria, vaan väärät poliittiset valinnat. Näistä mainittakoon kehotus Finnairin työntekijöille tinkiä palkasta ja työeduista. Hautalan ulostulon jälkeen olin yhteydessä Finnairin henkilöstön edustajiin, joita tapasin myös aikaisemmin
yhtiön entisen toimitusjohtajan hämärien asuntokauppojen ja johdon stay-bonusten tiimoilta.

Sain keskusteluista sellaisen kuvan, että henkilöstön edustajat tapaisivat mielellään Hautalan henkilökohtaisesti. Aloin avustajani välityksellä järjestellä tällaista tapaamista. Erityisavustajalle ja sihteerille lähetettyyn sähköpostiin ei kuitenkaan moneen päivään vastattu. Vasta puhelinsoiton jälkeen sihteeri vastaa viestiin:

” --Tapaamisen saaminen hänelle on mahdotonta.--”

Siis täysin mahdotonta?"

Ikävä kyllä Hautala ei ole ainoa ministeri, jonka puheille edes kaikkein tärkeimpien, kaikkein korkeimmin koulutettujen erikoistutkijatason asiantuntijoiden on mahdoton päästä. Asiassa, joka koskee jokaista Suomen koululaista. Ministeri oli viimeksi ja on nyt hallituksessa, mutta demari hän ei ole.

Jos olis valta niin kuin on mieli, kansa hyvinkin nimittäisi demarin tähän pestiin. Miks ei Kärnää.

Kysyn taas kerran, mitä hyvää ja tärkeää vihreät ovat joskus saaneet Suomessa aikaan.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Hieno kirjoitus Kärnältä. Suomalaisista työpaikoista ja valtion (eli kansalaisten) omistamien firmojen toiminnasta. Meillä pitää olla sanamme sanottavana, miten kansan omistamien firmojen johto toimii.

Omaa ideologiaansa omistusohjaukseen ei saa sekoittaa, kuten Hautalan Heidi nyt meni tekemään.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Eivät maailmanmarkkinoilla toimivat valtionyhtiöt mitään kolhooseja saa olla. Tai jos ovat niin käy huonosti. Hautalaa voi hetken aikaa käyttää syntipukkina huonolle menestykselle, siinä kaikki.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Eivät kolhooseja, mutta esimerkiksi rikkurityövoiman kouluttaminen Espanjassa on ehdottomasti jotain mitä valtionyhtiön ei pidä tehdä.

Jouni Haimi Vastaus kommenttiin #10

täytyy kuitenkin muistaa se että työntekijät on lakossa eivät työt joten työnantaja jos haluaa voiteettä työt muilla.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri Vastaus kommenttiin #12

Jouni! Juuri väärin.

Työt ja työntekijät ovat lakossa! Toki tätä periaatetta on kaiken maailman "Pihkalan kaarteilla" yritetty työnantajien toimesta muuttaa.

Eiköhän lähdetä vaan siitä, että rikkurityövoimaa ei tule sallia duunareiden lakkoillessa omien oikeuksiensa puolesta!

Jouni Haimi Vastaus kommenttiin #13

Matti tätäollaan eri mieltä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #10

Se on kuule Koskela tämä EU, jossa tavarat, ihmiset ja rikkuritkin liikkuvat vapaasti.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Turha miettiä, kuka kaatoi Hautalan. Hän teki sen aivan itse. Monien suureksi tyytyväisyydeksi - ja Suomen kansantalouden eduksi.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Hallitusohjelmaa vastaan toimiminen johtaa tosiaan eroon. Ei siinä ole selittelemistä. Heidillä meni oma ideologia ja hallitusohjelma sekaisin.

Miettikää mitä kävisi jos vaikka puolustusministeri alkaisi juntata maata Natoon.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Nyt näyttäisi siltä, että toinenkin ministeri sooloilee Hautalaa kompaten näissä jäänmurtaja-asioissa.
Min. Kyllönen haluaisi lopettaa Greenpeace'a mukaillen tuottavan liiketoiminnan jäänmurtajilta kesäaikana.
Lakkokommentti:
Alankomaissa tutustuin meteorologiin, joka totesi, että heillä ei lakko-oikeutta ole sopimuksen mukaan. Ala kun on maalle elintärkeä. Suuri osa Hollannista näet elää ja toimii merenpinnan tason alapuolella. Ja sillä asialla ei leikitä eikä kiristetä.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #34

Tuo monitoimimurtajien toiminta on ollut 20 vuotta tappiollista ja nyt se on ollut plussalla yhden vuoden ja on mahdollisesti yhdellä sopimuksella käännetty kolmeksi vuodeksi voiton puolelle.Jatkossa toiminnan kannattavuudesta ei ole takeita

Ei kovin vakkuuttava todiste

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #35

Asian ydin ei ole kannattavuus - joka varmasti pystytään varmistamaan ennen pitkää. Vihreän ideologian omaksuneet eivät tavallisesti välitä eivätkä ymmärrä rahasta mitään. Todellinen syy tässä on heidän haluttomuutensa osallistua liiketoimintaan öljy-yhtiöiden kanssa.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #36

Pitääkö noita öljy-yhtiöitä alkaa tukenaam suomalaisten veronmaksajien rahoilla ?

Sitähän tuo tappiollisuus tarkoittaa

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #37

Ei tietenkään pidä tukea. Jos toiminta ei kannata, sitä ei jatketa. Mutta jos kannattaa, niin jatketaan ja - Konsta Pylkkäsen sanoin - "otetaan rahat pois heroilta".

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #38

Tuosta yhden vuoden voitostakin suurin osa on Botnian myynnistä saatua voittoa, siis kertaerä

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #34

"Min. Kyllönen haluaisi lopettaa Greenpeace'a mukaillen tuottavan liiketoiminnan jäänmurtajilta kesäaikana."

Onko liikaa pyydetty jos kirjoittaja pysyisi totuudessa?

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Periaatteessa samaa mieltä, käytännössä en. Kärnä, jos kuka, tietää miten työpaikat tuhotaan liian hövelillä työnantajan politiikalla.
Olemme saman kylän poikia ja minullekin opetettiin koulussa miksi tytöt tykkää qutzetin miehistä: kun tekevät kaiken kahteen kertaan ja hitaasti

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

JK: "Hautalaa ei siis kaatanut mikään salaliittoteoria, vaan väärät poliittiset valinnat."

Tulihan se sieltä. Se mistä syystä media tosiasiassa erotti Hautalan, oli vain p... saharassa verrattuna todellisiin syihin, jotka medialta "unohtuivat" mainita.

Olin alun alkaenkin sitä mieltä, että Hautalan ero(tt)amisen syyt olivat aivan muualla kuin se, millä media sai hänet eroamaan. Hyvä että edes nyt Kärnä tuo ne päivänvaloon.

En jää yhtään itkemään Hautalan perään, mutta kansalaisten harhauttaminen siten kun media sen teki (ja sen peesaajapoliitikot) oli luokatonta ja tyhmää. Syyt olivat poliittiset (minun puolestani ihan ok), eivät mihinkään rikkeeseen perustuvat, kuten laajasti annettiin ymmärtää.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Hautala vain ei kestänyt painetta. Hän yritti haukata liian suurta palaa kerralla. Ei pitäisi ryhtyä härnäämään kaikkia samaan aikaan! Jos aikoo kurittaa ay-liikettä, niin silloin kannattaa Greenpeacen tukeminen jättää sikseen.

Erkki Krogerus

Olen peräänkuluttanut, että Valtiolla pitäisi olla teollisuuspolitiikka, jolla suosittaisiin suomalaisia yhtiöitä. Ei ole oikein, että EU:n nojalla kaikki kuntien ja valtion kilpailutukset menevät helposti ulkomaisille yhtiöille, jotka eivät maksa veroja Suomeen. On surkuhupaisaa seurata valtion omistamien yhtiöiden toimintaa, Finnair, Outokumpu, Talvivaara ja Stora Enso. Finnair johto myi tuottavan suomalaisen gatering palvelun, joka oli osa Finnair imagoa; suomalaista ruokaa. Mitä muuta on tapahtunut palvelu menee koko ajan huonommaksi. Muissa firmoissa olisi TJ jo saanut potkut lausunnoistaan. Outokumpu on Ollilan ja nykyisen toimitusjohtajan avulla saatu täysin kuralle vaikka Tornio-Kemi laitokset ovat maailman parhaat. Ulkolaiset sijoitukset upottavat Outokummun ja samat miehet jatkavat myymät tämänkin kruunujalokiven ulkomaille. Talvivaara on kanssa vaarallisessa tilanteessa, koska ei nikkelin hinta nouse pitäisi saada lisää rahaa ja samat henkilöt jatkavat. Stora Enso laittaa tehtaita kiinni Suomessa ja poliitikot vain myhäilevät, ei voi tehdä mitään. Suuret kaivosyhtiöt mellastvat Lapissa. Poliitikkojen olisi jo alettava tehdä töitä suomalaisten eteen ja lopettaa Brusselin käynnit.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Periaatteessa oikein järkevää ajattelua, mutta ilmentää, miten heikosti sosialidemokraatit ovat perillä oman hallitusohjelmansa tavoitteista. Hautala on vain tehnyt työtä käskettyä ja suositukset ovat peräisin hallitusohjelman laatimisesta vastanneelta konsulttitoimisto McKinsey:ltä.

Bisnesnäkökulmastahan asia on niin, että julkisen omistuksen asteesta riippumatta, yritysten kirjatut varallisuusarvot ja kulurakenne ovat kilpailijoihin nähden sietämättömän korkeat. Toinen keskeinen ajatus on, että omistuspohja on väärä ja resurssit siten tehottomassa käytössä.

Niinpä tilannetta yritetään kaikilla rintamilla ajaa siihen suuntaan, että ilma saadaan pumpatuksi ulos ja omistus "pätevämpiin" käsiin hinnalla, joka vastaa tuotto-odotuksia. Ulkomaiset investoijat lähtevät liikkeelle vasta sitten, kuten Irlannin ja Kreikan esimerkit osoittavat.

Valtion yhtiöt on siis heikennettävä sisäisillä ristiriidoilla, kunnat sotella ja puolipakkoliitoksilla sekä keskiluokan ja pienyritysten varallisuus sisäisellä devalvaatiolla.

Hautalan tarkoituksena ei siis ole missään vaiheessa ollut ongelmien nopea ratkaiseminen, vaan niiden pahentaminen, jotta elintasomme saataisiin pudotettua vastaamaan kilpailijoidemme tasoa. Lyhykäisesti tämä tarkoittaa kansantalouden totaalista rapauttamista.

Suunnitelma on niin sikamainen ja suuruusluokaltaan jäätävä, että emme voi uskoa sen olevan totta. Kreikkalaisille se jo on ja me seuraamme pienellä viiveellä perässä.

Sosialidemokraattinen harha kulminoituu siihen, että olette tekoinenne tässä vedätyksessä mukana. Piru on vienyt jo kätennekin, ettekä silti huomaa mitään.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Jaa nin henkivallatkinko mukana, eivät vain vallat ja voimat?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Sanotaanko nyt vaikka niin, että vallat ja voimat kohdistuvat tässä enemmistön henkeen ja terveyteen haitallisella tavalla, henkisen alennustilan seurauksena.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #25

Kannattaneeko yleistää. Puolueita kun on niin moneksi. Viime hallituksen jälkeensä jättämää ruokkoa on muuten nyt jo siivottu ihan passelisti. Viime demarihallitus jättikin ihan hyvän pöydän muille sotkettavaksi.

Joten hyvässä hengessä kun edetään, oi nouse Suomi sinun päiväs koittaa. Ja tämä on taivahan tosi. Ajattele nyt, met oomma súomalaisia, ja selvinneet kaikesta vuosisatojen mittaan. Mutta miten vaan hosuen ei se suju.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tämähän on juuri se EU:n alkuperäinen idea.

Jari Lantta

Ilman työtä ja työpaikkoja ei Suomen tulevaisuutta voi rakentaa. On todella törkeää se Hautalan toiminta mitä on tehty "omistajaohjauksen" alla. On tehty töitä GPn linjauksiin, ja Suomen etua muistamatta. Tuolla toiminnalla kenkää on syytä antaa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Moni tietää omistamisesta ja kuohuviinistä enempi kuin vastuusta ja ohjauksesta.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kansallisjuomasta vetoa, että Hautalan seuraaja tuo kyllä ilmi syvällisen huolensa kehityksestä, mutta itse käytäntö ei muutu.

Siihen vaadittaisiin koko eduskunnan hajoittaminen, uudet vaalit ja konsulttitoimisto pihalle.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Aina kannattaa jatkaa siitä missä ollaan, ei kymmenen askeleen päästä.

Mikä on kansallisjuoma, lähde- vaiko kaivovesi? Ei ainakaan R vaan K. Limsapullon pohjasta sen näkee: Rähinä vai Kaveri.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #30

Bulgarialainen kuohuviini Audin takapenkillä nautittuna.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #31

Tiedät sinäkin sen, että Suomen kansallisjuoma on kahvit Airamin termarista eväsleipien kyytipoikana työpäivän ruokatunnilla. Ja voi kun maistuu hyvästi.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #32

Tukkimetsässä nuotion ääressä verraton nautinto aikanaan. Vilja tosin on jalostettu sen jälkeen niin haitalliseksi, että leipä on korvattava jollain muulla tuotteella.

Toimituksen poiminnat